VIL KUNSTIG INTELLIGENS GIVE OS BEDRE ARKITEKTUR
 

Hvad betyder for arkitekturen, fra byggeri til byrum, hvis der er dele af arbejdet, der er udført af kunstig intelligens? De fleste af os har hilst på Chat GPT og har nok også indset, at det med kunstig intelligens ikke længere blot er et fjernt fremtidsscenarie, men en meget virkelig del af arbejdslivet allerede.

Du kan høre i en Podcast fra Byen Forfra. Her kan man høre, hvordan kunstig intelligens allerede indgår i udviklingen af arkitektur, sammen med Signe Kongebro, partner hos Henning Larsen Arkitekter, og Andreas Refsgaard, kunstner of forfatter til ’Skab af en kunstig intelligens - Udnyt computerens kreative potentiale’.

Og man ser også på, om der er grund til at være bekymret, når kunstig intelligens efterhånden er ved at blive mere intelligent end mennesket. Anne Katrine Harders er vært, og hun er i hvert fald lidt bekymret.

FAGLIG FREDAG : KUNSTIG INTELLIGENS | VANDKUNSTEN
 

Abdiel Osias : Artificial Intelligens hos Vandkunsten.
 
Billederne er genereret med Stable Diffusion, hvor Abdiel har tunet programmet til at generere billeder som ligner Vandkunstens projekter ved at "træne" AI'en med billeder af rækkehuse fra vores interne billededatabase. 

I forsøget her har Vandkunsten (Stable) Diffusion genereret 2D-billeder som viser bygninger i to etager med metaltage med hældning, mørke skiffer og eternit-facade samt et alternativ med lodret træbeklædning i ubehandlet træ. Vinduerne er rå alu med inddækninger som beskytter facaden og vinduet. Der er tagrender og tagudhæng, grønne vilde omgivelser og lidt for små køer. For skalaen ved AI intet om.
 
AI er noget som er kommet for at blive. Abdiels projekt har vist os, hvad vi allerede nu kan anvende det til, og hvad dets begrænsninger er. Det kan være en stor hjælp til at genere baggrundsbilleder til visualiseringer og kan eventuelt også fungere som støtte i en ide-proces. Men alle må gerne huske på, at det stadig er meget overfladiske, omend kiksede kompositioner, som bestemt ikke kan erstatte menneskeligt/arkitekternes nærvær.

Så snart man ser nærmere på de genererede billeder er det iøjnefaldende hvor lidt AI'en faktisk har forstået af sammenhæng, tektonik, bygbarhed, krav, økonomi og ja, også æstetik, men det tager jo også kun få sekunder at få genereret et billede, og vi skal sikkert ikke forvente at en AI kan levere et fyldestgørende projekt hurtigere end vi selv kan. Faktisk er den knap så intelligent, men god til at skabe billeder.

#1: 
A wood row house by Vandkunsten Architects with gable roof in a forrest, surrounded by cows.
#2: 
A photo of a complex of brick row house with a gable roofs, by Vandkunsten architects, sitting on a desert landscape, soft light.
#3:
A wood row house by Vandkunsten Architects with gable roof in a forrest, surounded by cows on the moon.
#4: 
A wood houseboat by Vandkunsten Architects in the water.